keskiviikko 5.8.2020 | 12:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapaveden koronaohjeisiin useita lievennyksiä – Paakkilanhovin pihalla istutaan silti edelleen maski naamalla ja hanskat kädessä

KATARIINA ANTTILA
Pe 26.6.2020 klo 19:15 | päivitetty pe 19:15

Koronaepidemiatilanne Haapavedellä ja koko maakunnassa on erittäin rauhallinen.

– Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella ei ole toistaiseksi ilmennyt yhtään laboratoriotestillä varmennettua koronatapausta, kertoo johtava ylilääkäri Anne Niemelä.

Niinpä sosiaali- ja terveyspalveluissa noudatettavia suojautumisohjeita on viime päivinä himpun väljennetty. Hoitohenkilökunnan ei esimerkiksi enää tarvitse käyttää jatkuvasti maskia.

– Käytössä on tavanomaiset varotoimet, kuten hyvä käsihygienia ja yskimishygienia. Suojavarusteita käytetään, jos on koronatartunta-epäily tai roiskevaara.

Henkilökunnalle korostetaan sitä, että töihin tullaan vain täysin terveinä.

Kaikki flunssaoireiset hoidetaan Haapaveden terveyskeskuksessa edelleen erillisellä infektiovastaanotolla, jolle on oma sisäänkäynti terveyskeskuksen Vanhatien puoleisessa päässä. Vastaanotolle ei pidä mennä ennen kuin on ensin soittanut päivystysajanvaraukseen.

Koronatestaukseen on aivan epidemian ensiviikkojen jälkeen päässyt hyvin matalalla kynnyksellä. Haapavedellä on 23.3. – 24.6. välisenä aikana tehty 141 koronatestiä.

Vuodeosastolla saa jatkossa käydä vierailla lähiomaisia 1–2 henkilöä kerrallaan.

– Ovet ovat edelleen lukossa ja kaikista vierailuista on sovittava etukäteen. Näin henkilökunta voi varmistaa, että vierailijalla ei ole infektio-oireita. Vuodeosastolla saa vierailla vain, jos on aivan terve, sanoo johtava ylilääkäri Anne Niemelä.

Vuodeosaston vierailijoitten ei pääsääntöisesti tarvitse käyttää hengityssuojainta.

Vanhusten asumispalveluyksiköissä vierailevien lähiomaisten on sen sijaan edelleen käytettävä kasvomaskia. Tapaamiset on sovittava etukäteen henkilökunnan kanssa, henkilökunta ottaa vieraat vastaan ja ohjaa maskin käytössä ja käsihygieniassa ja varmistaa turvavälit. Vierailijalla ei saa olla infektio-oireita.

Tapaamiset ovat mahdollisia ulkona, tapaamishuoneessa tai yhden hengen huoneissa. Käytännössä esimerkiksi Paakkilanhovissa suurin osa asukkaista asuu kuitenkin kahden hengen huoneissa.

– Jos henkilö on niin huonossa kunnossa, että hän ei pääse tapaamishuoneeseen, tapaaminen pyritään järjestämään asiakkaan huoneeseen. Tässä henkilökunta joutuu käyttämään luovuutta. Ratkaisut ovat tapauskohtaisia ja etukäteen tapaamisesta sopiminen on tärkeää, Niemelä sanoo.

Paakkilanhoviin on pienellä fiksauksella saatu tapaamistila talon pääsisäänkäynnin lähelle entiseen tupakkahuoneeseen, joka on palvellut nyttemmin varastona. Huoneesta on käynti ulos ja toinen ovi talon pääaulaan. Tähän oveen on asennettu pleksi. Vierailija tulee ulkoa huoneeseen ja talon asukas istuu pleksin takana aulassa.

Näissä tapaamisissa ei ole tarvetta käyttää maskeja ja suojakäsineitä. Valitettavasti pleksi vaimentaa ääntä, joten aivan luontevaa keskustelu ei sen läpi ole.

Uusien asukkaitten muutto vanhuspalveluyksiköihin pyritään järjestämään niin, että asukas elää jo ennen muuttoa pari viikkoa karanteeninomaisesti.

Niemelä toteaa, että vaikka koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen, Haapavedelläkin on edelleen muistettava tartuntariski. Kesän lisääntynyt matkustelu lisää sitä. On aivan mahdollista, että Suomessa syntyy tautiryppäitä.

– Tilanne voi muuttua mikä päivä hyvänsä ja tiukemmat ohjeet joudutaan ottamaan uudelleen käyttöön.

– Korona on tartuttavimmillaan alkuvaiheessa kun ihminen on oireeton tai oireet ovat hyvin lieviä. Henkilö ei itse voi havaita sairastuneensa mutta on jo vahvasti tartuttava. Siksi hauraimpia, riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä suojellaan niin hyvin kuin mahdollista.

#