keskiviikko 12.8.2020 | 17:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Hannu Riuttasen vastine kyselyyn Kirkkojärven kunnostustilanteesta

Ma 27.7.2020 klo 09:57

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vastine Haapavesi-lehden 22.7.2020 Sillä selevä -palstalla olleeseen kysymykseen "Mikä lie Kirkkojärven kunnostustilanne?. Rahat jo varattu."

Kirkkojärven ekologisen tilan parantamiseksi tai ainakin säilyttämiseksi on tehty kahtena viime kesänä mittavia toimenpiteitä poistamalla järvessä valtoimenaan rehottavaa vesikasvillisuutta. Järven tilan parantamiseen liittyy myös toimenpiteet Iso- ja Pikku-Vatjusjärvillä, Kurranjärvellä ja Kirkkojärveen laskeutuvalla Myllyojalla. Edellä kerrotuilla toimenpiteillä ja ranta-alueiden raivauksilla Kirkkojärven maisemallinen tilanne, ja uskon, että myös ekologinen tilanne, oli viime syksynä jo paljon aikaisempia vuosia parempi.

Tänä kesänä ei toimenpiteitä ole tehty, vaikka tiedossa on, että kasvillisuuden pysäyttäminen vaatii vähintään 3-4 erillistä niittokertaa, ja tämä näkyy jo järven tilanteessa. Toivottavasti olen väärässä pelätessäni, että järvi kasvaa umpeen, vaikka eduskunta on myöntänyt vuoden 2020 valtion talousarviossa kansanedustaja Antti Rantakankaan aloitteen pohjalta Haapaveden kaupungille kunnostustoimenpiteisiin ja mittavaan tutkimushankeen toteuttamiseen tulevien kunnostushankkeiden määrittelemiseksi 250 000 euroa. Myönnetty raha ei ole vielä Haapaveden kaupungin kassassa, vaikka on tietojeni mukaan jo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen käytettävissä. Byrokratian pyörittäminen lienee realismia vielä tämän päivän Suomessa?

Toivon, että Haapaveden kaupunki pääsee toteuttamaan rahoituksen mahdollistamia toimenpiteitä niin tutkimushankkeen kuin kunnostustoimenpiteiden osalta viimeistään ensi vuonna. Haluan ajatella, että tulevilla toimenpiteillä meillä on eräs kauneimpia taajamaympäristöjä, ja kenties samalla voimme parantaa järven etelärannalle kehittymässä olevan teollisuuden edellytyksiä.

Hannu Riuttanen

Haapajärven yhteisen vesialueen osakaskunnan pj.

#