keskiviikko 12.8.2020 | 18:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

10 vuotta sitten: Tilleri Talleri vei Tirlittanin Kytökylään, Emäntäkoulu kokosi entiset oppilaansa ja nuoriso hyppii vaarallisesti sillalta Kirkkojärveen

Ke 29.7.2020 klo 12:09 | päivitetty ke 12:09

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tanssiteatteri Tilleri Talleri esittää tänä kesänä Oiva Paloheimon näytelmän Tirlittan. Ohjaajat Ritva Ikola ja Pia Varuhin-Palo ovat silminnähden tyytyväisiä. Kaksikko kehuu tyttöjen suoritusta ja onnistuivatpa näyttelijät yllättämään heidätkin. – Jokaisesta löytyy ihan uusia pintoja, kun yleisö tulee paikalle, Varuhin-Palo sanoo. Vaikka joukossa on paljon ensikertalaisia, esiintyminen vaikuttaa täysin luontevalta. – Kaikkein suurin syy on minun ja Ritvan välittäminen lapsia kohtaan. Me ollaan niitä kärsivällisiä rouvia, jotka jaksaa. Sitten niistä tulee tuollaisia auringonkukkia, Varuhin-Palo hymyilee. Ikola kiteyttää vierestä avaintekijäksi rakkauden.

Tanssiteatteri Tilleri Talleri vei värikkään kesäteatterin Kytökylään. Oikealla Tirlittanina Miina Seitajärvi.
Jaakko Meriläinen

Emäntäkoululaiset puolen vuosisadan takaa kokoontuivat Ruustinnanhoviin muistelemaan menneitä ja vaihtamaan kuulumisia. Vuonna 1960 koulua kävi 40 nuorta naista, nyt paikalla oli 21 täysi-ikäiseksi ehtinyttä. Pisimmän matkan takaa saapui Saini Nurmi, joka asuu nykyään Ruotsissa Tukholmassa. – Emäntäkoulu oli tiukka sisäoppilaitos. Miehiä ei saanut tuoda ja kaikkien piti olla huoneissaan 9 illalla, Saini muistelee. Kova kuri on jäänyt myös mieluskyläsen Saara Epäilyksen mieleen. Sen verran aikaa on jo kulunut, että naiset uskaltavat tunnustaa karanneensa tansseihin keskustaan tai Kytökylän nuorisoseuralle. – Monta kertaa jouduin opettajan puhutteluun, Saini nauraa. – Opettajilla taisi olla tanssipaikoilla omat kätyrinsä, jotka paljastivat meidät.

Kylpyläsaari oli 9-vuotiaan Heta Aallon kesätyömaa. Helsinkiläinen Heta oli viettänyt Saaressa kaikki kesät 1-vuotiaasta lähtien äitinsä, leirintäalueyrittäjä Kaija Aallon matkassa. Myyjän hommaa Heta oli harjoitellut 4-vuotiaasta lähtien, lisäksi hän pyöritteli jätskipalloja ja kierteli siivoilemassa tupakantumppeja. Mieluisinta Hetalle oli Saaressa kassalla oleminen ja tietysti uiminen.
Suvi Hyttinen

Suurehko joukko haapavetisiä nuoria on ottanut tavaksi hyppiä kirkkosillalta alas järveen. Sivusta seurannut nuori kuvailee hyppimisen näyttävän vaaralliselta ja pelottavalta. Palopäällikkö Tapio Saastamoinen kertoo, ettei varsinaisia hälytyksiä ole tullut pelastuslaitokselle, joten kukaan ei ainakaan vielä ole hurjasteluissa loukkaantunut. – Siinä on joissakin kohtaa aika matalasti vettä. Ikävimmässä tapauksessa tempaus voi koitua loikkaajan kohtaloksi. Silta-akrobatiaa harrastetaan vielä usein päihteiden vaikutuksen alaisena, jolloin arviointikyky on heikompi.

Entersecillä työskennellyt Jussi Leinonen teki piirivartiointia uuden työkaverin kanssa. 7-vuotias malinois oli jäänyt eläkkeelle siviisuojelupuolen puuhista, ja Jussi oli ottanut papan työparikseen. Hän tuumi nelijalkaisen kaverin olevan mainio työntekijä työnantajankin kannalta: - Koira ei osaa sanoa itseään irti eikä vaatima kesälomia.
Jaakko Meriläinen

#