keskiviikko 12.8.2020 | 18:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapavesi-lehti 10 vuotta sitten: Papin huuto kaikui vanhojen rippikoululaisten muistissa, marjavainu vei Liisaa ja Eilaa oikeille mättäille ja Paakinahon Seppo muisteli, kuinka tytöt tuoksuivat enkelinpissalle

La 1.8.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

50 vuotta sitten ripille päässeet olivat kokoontuneet Haapaveden kirkossa. Rippikoululaisia oli ollut tuolloin 166, joista noin 50 osallistui tapahtumaan. Päällimmäisenä porukan mieleen rippikoulusta oli painunut tiukka kuri. Oululaistunut Raimo Ritola totesi rippikoulun olleen lähes painajaismaista. Oppitunnit oli pidetty alkukesästä yhteiskoulun paahtavan kuumissa luokissa, eikä pappi ollut säästellyt ääntään kurinpidossa. "Minä en ymmärrä, miten se oli niin kova kuri meille kilteille pojille. Huuto kaikuu muistissa", Ritola muisteli. Parasta rippikoulussa oli Maija Suotulan mielestä ollut se, että pääsi tutustumaan eri kyläkulmien nuoriin.

Raimo Ritola ja Maija Suotula kertoivat, että heidän rippikouluaikanaan, vuonna 1960, nuorten piti opetella ulkoa virsiä, käskyjä ja raamatun kohtia.
Jaakko Meriläinen

Eila Pitkälä ja Liisa Viitanen arvioivat, että mustikkasadosta oli tulossa keskimääräistä heikompi. Se ei naisia kuitenkaan huolettanut, sillä hyvä marjavainu oli pitänyt molempien pakkaset pullollaan mustikkaa, hillaa, karpaloa ja puolukkaa vuosi toisensa perään, vaikka kuinka olisi puhuttu täydellisestä katovuodesta. Marjassa Eila ja Liisa kertoivat kulkevansa satokauden ajan melkeinpä päivittäin.

Venäjä oli purkanut suomalaisille maitotuotteille asettamansa vientikiellon, joka oli koskettanut myös Valion Haapaveden tehdasta. Kaksi viikkoa voimassa ollut kielto ei tehtaanjohtaja Timo Panulan mukaan ollut hidastanut tuotantoa Haapavedellä, mutta varastoja oli ehtinyt kertyä jonkin verran.

Adele Laitinen, 7 vuotta odotti innolla ja jännityksellä koulutaipaleensa alkua. Hän oli valmistautunut koululaisen elämään harjoittelemalla jo vähän lukemistakin mummulta löytyneestä vanhasta Aapisesta. Mukavimmaksi kouluaineeksi Adele veikkasi äidinkieltä, ja arveli, että sekin on kivaa, kun koulusta saa uusia kavereita. Isona Adele aikoi ryhtyä eläinlääkäriksi.

Adele Laitinen oli valmiina aloittamaan koulutiensä. Välitunneilla hän suunnitteli harrastavansa muun muassa kiipeilyä.
Jaakko Meriläinen

Seppo Paakinahomuisteli lehdessä nuorisokulttuuria värikkäällä ja vauhdikkaalla 50-luvulla. Haapavedellä nuoret olivat olleet tuohon aikaan aktiivisesti mukana nuorisoseuratoiminnassa, kulkeneet tansseissa ympäri pitäjää ja nauttineet suurten tähtien, kuten Olavi Virran ja Henry Theelin esiintymisistä Urheilutalolla ja Kylpyläsaaressa. Tyttöjen Seppo muisteli pukeutuneen tansseihin komeisiin kukallisiin retonkihameisiin ja haisseen "enkelinpissalle", mikä oli poikien käyttämä nimitys hajuvedelle. Coca-Colakin oli jo rantautunut Suomeen, mutta Haapavedellä siemailtiin mieluummin sitruunasoodaa, sillä kolajuoman pelättiin vievän hampaat suusta.

Alakylältä alkujaan lähtöisin olevaa Perkkiön sukua oli kokoontunut tapaamiseen Hammasniemeen. Sukuun kuuluva Sirkka Junttila kuvaili pilke silmäkulmassa Perkkiöiden olevan luonteeltaan itsepäisiä ja kovia inttämään. Vanhan kunnanlääkärin kerrottiin aikoinaan todenneen, että Perkkiön suvun jäsenet tunnistaa myös vahvoista leukaluista ja kolmiomaisesta kallosta.
Jaakko Meriläinen

#