tiistai 29.9.2020 | 11:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Eetu Heiska kolumnissa: Turvallisuushakuisesti arkeen – Kuka vain saattaa Haapavedelläkin olla se ensimmäinen tapaus

Ke 12.8.2020 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hei vain kaikki haapavetiset ja haapavetismieliset! Huhtikuulla kirjoittelin teille suhteestani jalkapalloon ja toivoin, että nyt kesällä pääsisin katsomaan urheilua ihan stadioneillekin, sillä onhan se nyt parasta paikan päällä! Onneksi yleinen pandemiatilanne on sallinut urheilutapahtumien järjestämisen tietyillä varotoimenpiteillä ja olen päässyt seuraamaan täällä Jyväskylässä niin kansallisen liigan kuin kakkosdivarinkin palloilua. Tuoreimmat uutiset näyttävät nyt siltä, että kesällä olemme vapautuneet liikaakin turvaväleistä ja varovaisuudesta, sillä tauti tuntuu jälleen leviävän kiihtyvällä vauhdilla. Huolettaa.

Pääsin tänä vuonna käymään Haapavedellä vasta juhannuksena, niin pitkää – yli puolen vuoden pätkää – en ole ennen ollut pois synnyinkunnastani. Onneksi ehdin sinne toisenkin kerran nyt kesällä, hillasuolle tietenkin piti päästä. En täällä Keski-Suomessa oikein osaa mennä metsään tai suolle samalla tavalla kuin Pirneksellä. Siellä on tutut rämeet ja mannut, eikä vaaraa eksymisestä. Saalistakin tuli, oikein on mainio hillavuosi, mustikoitakin lienee poimittavaksi asti.

Suolla tai metsässä etäisyyden pitäminen kanssaihmisiin onkin paljon helpompaa kuin mitä se vaikkapa ruokakaupoissa näyttää olevan. Kassajonossa höngitään niskaan ja hyllyjen välissä tungetaan lähes väkisin ohitse ja kurotellaan sitä maitopurkkia suorastaan kanssaihmisen lävitse. Malttaisitte nyt hieman, antakaa tilaa ja aikaa muillekin. Yleensä suomalaiset ovat taitavia pitämään toisiinsa etäisyyttä ja kyllähän meillä on siihen lääniä!

Kotimaassa onkin tänä kesänä matkailtu ahkerasti. Niin olen itsekin tehnyt ja löytänyt huikeita matkakohteita lähiseudulta ja muualtakin Suomesta. Tutuiltakin reiteiltä havaitsee helmiä, kun malttaa katsoa ja pysähtyä eri paikoissa kuin aiemmin. Enkä vieläkään ole ehtinyt kaikkiin Suomen maailmanperintökohteisiin, vaikka niitä maailmalla matkustaessa bongailen. Mutta kaikille Suomi ei ole tänä kesänä riittänyt. Koronaturisteja on tällä viikolla palannut lentäen useita ja lisää tulee. Hallituksen uudet ohjeet on otettava vakavasti ja meidän kaikkien on käytävä testattavana hyvin matalalla kynnyksellä, sekä huolehdittava omaehtoisesta karanteenista linjausten mukaisesti.

Vaikka Suomessa onkin yksi maailman parhaista terveydenhuoltojärjestelmistä ja tehohoitopaikat riittivät keväällä, vaikka valtaosa viruksen saaneista parani, en haluaisi saattaa meitä yhteiskuntana uuteen testiin. Etätyöt ja -opiskelut hoituivat keväällä varsin mallikkaasti ajoittaisista haasteista huolimatta. Kevät eteni, valo lisääntyi, ulos pääsi halutessaan tuulettumaan ja nauttimaan kauniista säästä. Mutta jos joudumme vastaaviin oloihin syksyllä, kun pimeys, räntä ja yleinen ahdistus muutenkin kalvavat, on tilanne paljon vaikeampi.

Haapavedellä ei ole vielä yhtään todettua tapausta, mutta kuka vain saattaa olla se ensimmäinen. Arkisiin tilanteisiin hyviä neuvoja YLEn jutussa (9.8.2020) antoi infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen. Siispä noudata omaehtoisia karanteeniohjeita, jos olet tullut ulkomailta, mene testiin hyvin matalalla kynnyksellä ja vältä kontakteja, jos sinulla on oireita. Pidä kohtuullista väliä ihmisiin myös juhlissa ja flunssaoireisena jää kotiin, vaikka olisikin hinku juhlimaan. Lisäksi vältä väkijoukkoja (tämä onkin Haapavedellä aika helppoa) ja jos mahdollista porrasta menojasi niin, ettet ole yhtä aikaa kaikkien kanssa kaupassa. Lisäksi kun muistetaan edelleen pestä käsiä, niin tauti saadaan tukahdutettua.

Elokuun lopussa tulee saataville myös Koronavilkku-sovellus puhelimiin, jolla voidaan informoida kansalaisia mahdollisesta altistumisesta sijaintidatan perusteella. Tästä lienee hyötyä etenkin isommilla paikkakunnilla liikuttaessa, mutta ei sen asentamisesta ole oikeastaan haittaa, missä vain asustaakin.

En halua saarnata, vaan ystävällisesti muistuttaa jokaista hoitamaan oman osansa pandemian torjunnassa. Toivotan meille kaikille valoisaa loppukesää, jaksamista ja kanssaihmisten huomioimista. Tästäkin selvitään!

Eetu Heiska

Yleensä suomalaiset ovat taitavia pitämään toisiinsa etäisyyttä.

#