tiistai 29.9.2020 | 11:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Haapavesi-lehti julkaisee Karoliina Haapakosken ylioppilasjuhlissa pitämän puheen: Kirjoitusten suorittaminen koronan aikana vaati kaikilta paljon voimia, joustamista ja jaksamista

Ma 31.8.2020 klo 12:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tuoreen ylioppilaan Haapaveden lukion ylioppilasjuhlissa 29. elokuuta 2020 pitämä puhe:

Lukion käyminen kertoo jotakin sinnikkyydestä, pitkäjänteisyydestä ja vahvasta tahtotilasta oppia uutta. Se kertoo siitä, että jaksaa yrittää vaikka väsyttää, ärsyttää ja vaikka aina ei ole ihan helppoa. Lukiourakka vaatii paljon istumalihaksia ja vahvaa oppimisenhalua.

Hyvät kuulijat, juhlaväki, opettajat, rehtori, vanhemmat ja te upeat uudet ylioppilaat. Tätä päivää on odotettu paljon ja pitkään, eikä ihan syyttä! Ylioppilaaksi pääsy on vaatinut meiltä kaikilta paljon aikaa, vaivaa ja vastuuntuntoa: valmistumisen eteen on tehty paljon töitä. Siksi tämä on meille tärkeä päivä. Sen lisäksi, että valmistuminen on vaatinut paljon, on se antanut vielä sitäkin enemmän. Lukio on kasvattanut meitä ihmisenä ja antanut itsevarmuutta ja rohkeutta. Lisäksi käteen on jäänyt paljon ihania ja hauskoja hetkiä, tunteita, elämyksiä, tapahtumia ja ennen kaikkea tietoa.

Tämä päivä saattaa loppuun kolmivuotisen opiskelu-urakan lukiossa ja on samalla ikään kuin eräänlainen merkkipaalu uudesta saavutuksesta elämässämme. Siitä on syytä olla iloinen, ylpeä ja kiitollinen.

Lukiosta valmistuminen tuntuu hyvältä, mutta samalla todella oudolta. Yksi elämänvaihe on ohi ja se perusarki, mitä lukion aikana on elänyt, loppuu. Näin lukion jälkeen on aika suunnata katse konkreettisesti tulevaisuuteen.

Lukion aloittaminen oli jännittävää ja tuntui isolta muutokselta elämässä. Piti selvitä muun muassa kurssivalinnoista, tietää mitä aineita haluaa lähteä opiskelemaa ja sisäistää uusia toimintatapoja. Vastuu kaikesta oli monin verroin suurempi kuin yläasteella. Opiskelutahti oli kova ja päivät usein todella pitkiä. Mietin monesti, kuinka selvitä kaikista tehtävistä ja kirjojen sisäistämisistä.

Kun aikaa kului, meidän lukioporukka rupesi tiivistymään ja yläasteen ajan kavereista tuli hyviä ystäviä. Saimme yhdessä aikaiseksi muun muassa erittäin onnistuneet vanhojentanssit ja penkkarit. Meidän lukioporukan kanssa on ollut helppo toimia ja tehdä töitä.

Vaikka abivuonna päivät eivät välttämättä olleet enää niin pitkä kuin lukion toisena vuonna, oli abivuosi silti henkisesti rankka, kun ajatus syksyn ja kevään kirjoituksista rupesi todella painamaan päälle. Siitä huolimatta abivuosi sisältää todella paljon hyviä muistoja. Lukuloma tuli nopeasti ja kirjoitukset vielä nopeammin.

Kirjoitusten suorittaminen koronan aikana vaati kaikilta paljon voimia, joustamista ja jaksamista. Valmistautumistamme varjosti pelko siitä, että kirjoitukset jouduttaisiin kokonaan perumaan. Oli epävarma ja stressaantunut olo. Kun tieto koepäivien muutoksista tuli, aiheutti se paljon hämmennystä. Yhtäkkiä täytyi vaihtaa kokonaan lukusuunnitelmaa, jättää loput kertaamiset välistä ja tottua ajatukseen, että kaikki jäljellä olevat kirjoitukset ovatkin yhdellä viikolla.

Kirjoituspäivien välissä ei paljon päässyt lepäämään ja pitkät kuuden tunnin istumiset salissa veivät paljon voimia. Päähän sattui ja väsytti. Se kaikki hajotti ja vei paljon siitä itse suorittamisesta. Kaikesta tästä huolimatta me, uudet ylioppilaat, selvisimme koronakevään ylioppilaskirjoituksista, ja siksi voimme olla erityisen ylpeitä meidän suorituksistamme ja valmistumisestamme. Se valkolakki mikä meillä nyt on, on itsessään yksinkertainen, mutta kertoo omalla tavallaan siitä urakasta, mikä nyt on jäänyt taakse.

Suuri kiitos meidän lukion uskomattoman taitaville ja ammattitaitoisille opettajille ja rehtorille – ilman teitä tästä ei olisi tullut mitään. Olette ohjanneet meitä eteenpäin persoonallisella tavallanne ja piristäneet eri oppiaineita. Olette jakaneet meille tarinoita ja uutta tietoa ja työskennelleet kanssamme sinnikkäästi. Ja siinä missä me joudumme tekemään tämän vain kerran, te ryhdytte tähän vuodesta toiseen, valmiina luotsaamaan uusia oppilaita ja abiturientteja läpi haasteiden. Kiitän teitä kaikkien opiskelutovereideni puolesta, sillä ilman teitä koulumme ei olisi puoliakaan siitä, mitä se on nyt.

Erityiskiitos ihanalle Leenalle, joka on toiminut meistä monelle luokanvalvojana ja ryhmänohjaajana aina seiskaluokalta asti. Sun opetusta ja juttuja on ollut ihan parasta kuunnella ja olet aina jaksanut tsempata meitä eteenpäin. Kiitos meidän kaikkien puolesta!

Hyvä kotiväki: Te olette olleet tukiverkostona koko lukiomatkan aikana. Kiitos läheiset siitä, että olette jaksaneet tsempata vaikeistakin alamäistä ylös. Kiitos siitä, että olette yrittäneet auttaa pulmassa kuin pulmassa parhaanne mukaan, vaikka aina lukion kotitehtäviin ei olekaan löytynyt vastausta edes yhteisvoimin. Tärkeintä kuitenkin kaikesta on mielestäni se, että olette kuunnelleet. Olette kuunnelleet lukiolaisen huolia, murheita ja ongelmia sekä myös jakaneet onnistumiset ja ilon hetket. On ollut tärkeä päästä välillä keventämään sydäntä teille, jotta lukiolasien taakka ei kasva liian suureksi kantaa.

Nyt kun ylioppilasjuhlat ovat vasta näin syksyllä, jokaisella on jo pieni aavistus siitä, mitä elämä tuo tullessaan näin lukion jälkeen. Monella meistä on ollut jo edessä muutto uudelle paikkakunnalle, muutamat ovat aloittaneen asepalveluksen, ja osa aloittaa pian opinnot uudessa koulussa. Vaikka tiet erkanevat, pidetään ja muistetaan pitää siitä huolimatta yhteyttä. Meillä on ollut aivan loistava porukka ja pidetään siitä kiinni!

Maailman epävakaan tilanteen takia mikään ei ole itsestään selvyys: ei edes se, että voimme kokoontua tänne yhdessä juhlimaan uusia ylioppilaita. Meillä on kuitenkin upea maa, josta voimme olla ylpeitä ja kiitollisia. Arvostan sitä, kuinka täällä pystyy kouluttautumaan korkealle tasolle lähes ilmaiseksi ja kuinka täällä on turvallista elää, olla ja liikkua. Täällä vaalitaan tärkeitä arvoja. Meillä on luotettavat ja taitavat henkilöt johtamassa maatamme ja meillä on luotettava armeija, puolustusvoimat, jotta sotaa ei enää koskaan tulisi. Kaikki nämä kansalaisille tärkeät arvot ja asiat pyritään turvaamaan kaikissa tilanteissa. Tulevillakin sukupolvilla on siis mahdollisuus yhtä tasokkaaseen koulutukseen, mitä esimerkiksi me lukiolaisena olemme saaneet.

Haapaveden lukion ylioppilaat 2020.
Seppo Aho

Uudet ylioppilaat: Jo se että menit kolme vuotta sitten lukioon, kertoo sinusta jotakin ihmisenä. Et ole se, joka halua mennä siitä, mistä aita on matalin vaan yrität enemmän. Haluat myös ottaa elämästä mahdollisimman paljon irti ja rakentaa tulevaisuutesi vankalle pohjalle. Lisäksi sinulla on sellainen oppimisenhalu mikä tulee varmasti kantamaan sinua elämässä pitkälle. Sillä, mitä arvosanoja sait, ei ole merkitystä, kun kuitenkin teit parhaasi. Se riittää. Muistetaan, että me ollaan ansaittu se lakki!

Nyt on aihetta juhlaan, ottakaa siis ilo irti tästä päivästä. Nauttikaa ja olkaa ylpeitä itsestänne. Tämä on ikimuistoinen päivä. Tämä on meidän päivä. Onnea uudet ylioppilaat!

Karoliina Haapakoski

#