tiistai 29.9.2020 | 11:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Syysmyrsky ja rankkasadetta tulossa – Lentävä trampoliini on vaarallinen, joten pelastuslaitos ohjeistaa keräämään irtaimen tavaran suojaan

Pirjo Kunelius
Ti 15.9.2020 klo 17:25

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jokilaaksojen pelastuslaitos ohjeistaa varautumaan tulevaan syysmyrskyyn. Tuuli voimistuu keskiviikkopäivän aikana ja tuuli voi paikoin olla vaarallisen voimakasta. Lisäksi sademäärät voivat ilmatieteen laitoksen mukaan olla paikoin erittäin runsaita.

– Kansalaisten kannattaa kerätä pihalta pihakalusteet ja muu irtain tavara, joka voi tuulessa lentäessään aiheuttaa lisävahinkoja. Erityisen vaarallinen voi olla irtonainen suuri trampoliini joka lentäessään voi aiheuttaa suurta vahinkoa. Trampoliini kannnattaa kiinnittää maahan varsinkin aukeilla alueilla johon tuuli pääsee puhaltamaan, päivystävä palomestari Matti Virtanen muistuttaa.

– Pihapiirissä olevien suurten pihapuiden kunto kannattaa tarkistaa, ajoneuvot kannattaa siirtää talliin tai pois puiden välittömästä läheisyydestä. Rakennusten ikkunat ja ovet kannattaa sulkea. Tarkista etenkin että kattoikkunat ja parvekelasitukset ovat kiinni.

Rannikkoalueilla ihmisiä kehoitetaan varautumaan meriveden pinnankorkeuden mahdolliseen muuttumiseen myrskyn aikana.

Kovan myrskyn aikana kannattaa siirtyä sisätiloihin turvalliseen rakennukseen pois ikkunoiden läheisyydestä, telttakatokset, kevyet rakennelmat tai ulkorakennukset eivät välttämättä ole turvallisia.

– Omaisuusvahinkoja ei kannata lähteä korjaamaan ulkotiloihin myrskyn aikana, Virtanen varoittaa.

Myrskyrintamat ovat tilanteita joissa hätäkeskus ja pelastuslaitos joutuvat lyhyessä ajassa tekemään kymmeniä, pahimmillaan jopa satoja tehtäviä.

Tämän vuoksi pelastuslaitos perustaa hätäkeskuksen avuksi tarvittaessa oman johtokeskuksen, mikä jakaa tehtävät alueelle. Johtokeskuksen perustamiseen varaudutaan myös tulevina päivinä, pelastuslaitos seuraa säätilan kehittymistä myrskyn aikana.

– Pelastuslaitoksen oma johtokeskus priorisoi tehtävien kiireellisyyden, kaikkein vakavimmat ja kiireellisimmät tilanteet hoidetaan ensin. Jokaisessa kohteessa käydään, mutta jokaiseen kohteeseen ei ehditä välittömästi.

Pelastuslaitos peräänkuuluttaa malttia tilanteissa. Mikäli kaatunut puu tai tulvavesi ei välittömästi uhkaa ihmisiä tai omaisuutta voi asiasta ilmoittaa viranomaisille hieman myöhemmin.

Kokonaisuudessaan pelastuslaitos on valmistautunut myrskytehtäviin eli raivaamaan kaatuneita puita, pumppaamaan sadevesiä ja korjaamaan muita mahdollisia omaisuusvahinkoja. Sähkölinjoille kaatuneiden puiden raivaamisessa pelastuslaitos saa tarvittaessa apua sähköverkkoyhtiöiltä.

#