tiistai 29.9.2020 | 10:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Syysmyrsky on alkanut sateella, joka yltyy yötä kohti – Lähetä Haapavesi-lehteen sääkuvia

ANNE MATTILA & KATARIINA ANTTILA
Ke 16.9.2020 klo 15:52 | päivitetty to 10:07

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keskiviikkoiltana jokilaaksojen alueelle rantautuva syysmyrsky on alkanut runsailla sateilla. Vettä on tullut aamuyöstä lähtien ja vedentulo lisääntyy iltaa kohti.

Forecan sääennusteen mukaan sademäärät ovat suurimmillaan keskiviikkona vuorokauden viimeisinä tunteina. Pahin sadealue sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan eteläosista Kainuuseen yltävällä linjalla.

Tuulet voimistuvat iltaa kohti ja jatkuvat torstaihin. Pahimman myräkän ennustetaan kestävän runsaan vuorokauden, keskiviikkoiltapäivästä torstai-iltaan.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että tuuli on Haapavedellä keskiviikon ja torstain välisenä yönä 10 metriä sekunnissa, puuskissa 18 metriä sekunnissa.

Myrskytuhoja on odotettavissa, koska puissa ovat vielä lehdet ja tuuli tarttuu puihin. Maa on myös pehmeää ja märkä, minkä vuoksi se antaa helposti periksi. Pohjoisesta puhaltava tuuli on erityisen vahingollinen puille.

Moni saa varautua myös pärjäämään jonkin aikaa sähköittä kaatuvien puiden vuoksi. Mikäli tuulet yltyvät ennustettuihin myrskylukemiin, pystyvät ne irrottamaan esimerkiksi kattoja.

Tulvakeskuksen ennusteen mukaan rankkasateet voivat nostaa jokien vedenkorkeudet nopeasti kaikissa vesistöissä Vaasan seudulta Ouluun. Paikalliset tulvat ovat mahdollisia Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa. Myös taajama-alueilla on syytä varautua tulviin, sillä vesi voi nousta esimerkiksi herkimmin tulviviin alikulkuihin.

Liikenteessä varotetaan kohonneesta vesiliirtovaarasta.

Voit lähettää meille julkaistavaksi sääkuvia joko suoraan toimituksen sähköpostiin: toimitus@haapavesi-lehti.fi, päivittää niitä Haapavesi-lehden Facebook-sivulle tai lähettää Whatsappina 050-5052086.

Lue, kuinka Jokilaaksojen pelastuslaitos ohjeistaa kansalaisia varautumaan myrskyyn:

Syysmyrsky ja rankkasadetta tulossa – Lentävä trampoliini on vaarallinen, joten pelastuslaitos ohjeistaa keräämään irtaimen tavaran suojaan

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.