torstai 25.2.2021 | 12:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Haapavesi-lehden pääkirjoitus: Koronavuosi 2020

Ti 29.12.2020 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ensimmäinen koronauutinen julkaistiin Haapavesi-lehdessä 11. maaliskuuta. Tauti ei ollut aiheuttanut Haapavedellä vielä juuri minkäänlaisia toimenpiteitä. Ainoastaan apteekissa koronapelko näkyi jo poikkeuksellisen suurena käsidesin ja suusuojainten kysyntänä.

Tilanne muuttui radikaalisti heti seuraavalla viikolla. Maaliskuun 18. koululaiset oli jo siirretty etäopetukseen ja monet työssäkäyvät olivat rakennelleet työpisteet koteihinsa. Kirjasto ja liikuntapaikat oli suljettu, tapahtumat sekä harrastusryhmät peruttu tai siirretty etänä toteutettaviksi. Ravintolat saivat myydä vain noutoruokaa. Vierailut hoivakoteihin kiellettiin. Kaikki linja-autoliikenne Haapavedellä oli keskeytetty, koska matkustajia ei ollut. Ruokakaupoissa liha- sekä vessapaperihyllyt tyhjenivät ihmisten tehdessä kerralla isoja ostoksia.

Toukokuussa elämä alkoi palata normaaleihin uomiinsa. Koululaiset palasivat lähiopetukseen 14.5, ja kesäkuun alussa ravintolat, kahvilat ja liikuntapaikat saivat avata ovensa rajoituksia noudattaen.

Heinäkuun alussa epidemian uutisoitiin pysyneen Helmen alueella niin rauhallisena, että suojautumisohjeita sote-palveluissa oli hieman väljennetty. Hoitajien ei tarvinnut enää käyttää maskia jatkuvasti, ja omaiset pääsivät jälleen vierailemaan hoivakotien sisätiloissakin.

Ensimmäinen koronatartunta Haapavedellä todettiin vasta 30.11. Samaan aikaan Pohjois-Pohjanmaa oli siirtynyt taudin leviämisvaiheeseen, minkä johdosta muun muassa liikuntapaikat suljettiin jälleen ja yli 10 hengen kokoontumiset kiellettiin. Myös maskin käyttöön annettiin vahva suositus julkisilla paikoilla liikuttaessa.

Marraskuun lopusta joulun alle uusia tartuntoja putkahteli Haapavedellä esiin lähes päivittäin. Vasta oman pitäjän nouseminen koronakartalle teki taudin uhasta monelle haapavetiselle konkreettisen, mikä näkyi maskien käytön yleistymisenä.

Nyt Haapaveden tartuntaluku on pysynyt 18:ssa viikon ajan. Nähtäväksi jää onko kello 12 ensi vuonnakin päivittäinen hetki, jolloin odotellaan THL:n koronakartan päivittymistä.

Suvi Hyttinen

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.