maanantai 1.3.2021 | 08:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Paavo Mäkelän mielipidekirjoitus: Vaikutelmia kuluneelta vuodelta

Ke 30.12.2020 klo 11:38

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Joulukuun alussa Haapavesi-lehdessä oli aistittavissa vaalien läheisyys, kun paikalliset päättäjämme aktiivisesti ja osin melko kärkevästikin julistivat näkemyksiään.

Olisihan se parasta, jos päätökset olisivat niin viisaita ja erinomaisia, että ne olisi päättäjien helppo yksimielisesti hyväksyä, mutta kun asioihin sisältyy yleensä aina myönteistä ja kielteistä sekä eri vaihtoehtoja, eihän niistä yhteneväistä kantaa ole aina helppoa muodostaa! Hyvä tietysti olisi, mitä vähemmällä negatiivisella julkisudella asiat hoituisi.

Huomio ja kritiikki Haapaveden päätöksenteon huonosta ilmapiiristä on viime aikoina kohdistunut kovin kapea-alaisesti, muistamatta, että alkuvuodesta paikkakunnan suurin puolue, jolla on yksistäänkin päätösvalta asioihin, hajosi kolmeen osaan ja osin lopullisestikin. Asia oli silloin näkyvästi esillä mm. lehdissä paikallisesti ja laajemminkin, jolloin asianomaiset ilmoittivat syyksi pitkään jatkuneiden huonojen ja sovittelemattomien päätöksentekotapojen käytännön omassa ryhmässäänkin!

Valituksia on moitittu, vaikka niitä on ollut päätösten määrään nähden vähän. Valituksille on aina jokin peruste, useimmin se lienee ollut virheellinen menettelytapa päätösten teossa.

Valituksia on väitetty turhiksi, jopa vahingollisiksi, mutta esim. Paakkilanhovin ja päivähoidon siirtäminen markkinavoimien rahastukseen estyi valituksen ansiosta!

Muutama vuosi taakse päin oli muotina, yleensä kalliiden konsulttien höynäytyksestä johtuen, yksityistää keskustajohtoisissa kunnissakin po. toimintoja, vaikka silloin SOTEA valmistellut maan keskustajohtoinen hallitus varoitteli asiasta. Hetki sen jälkeen ilmenikin ulkoistetuissa laitoksissa suuria virheitä ja puutteita hoidoissa ja laitoksia määrättiin suljettaviksikin.

Nykyinen maan hallitus on SOTEA valmistellessa uhkaillut jopa purattaa aiemmin tehtyjä yksityistämisiä! Näin ollen voidaan mm. Paakkilanhovin asukkaiden, henkilökunnan sekä kuntalaisten puolesta iloita, että hyvä kun oli valitettu!

Ennen lopullisia päätöksiä, päättäjien tulisi aina perehtyä mahdollisimman monipuolisesti eri vaihtoehtoihin ja niiden todellisiin vaikutuksiin. Asioissa ei yleensä ole vain yhtä oikeaa totuutta, tai parasta vaihtoehtoa ei voi yksiselitteisesti määritellä.

Päättäjätkin ovat tietysti jokainen omia persoonallisuuksiaan esiintyessään, retoriikassaan ja aktiivisuudessaan, mutta jos asiaa ja näkemyksiä on, silloin on parempi puhua kuin vaieta. Parhaita päätöksiä varmaan tulee, jos jokainen päättäjä tuo kantansa esille päätösten valmisteluissa.

Kulujen säästäminen se on ollut perusteena mm. kovin riitoja aiheuttaneissa kouluasioissakin, mutta merkityksellistä säästöä ei ole tehdyillä ratkaisulla tullut. Sen sijaan todella suuria säästöjä olisi saatu, jos olisi perusteellisemmin pohdiskeltu sellaisia vaihtoehtoja, joilla olisi saatu kouluongelmat kuntoon vaikka 5 tai lähes 10 miljoonaa vähemmällä rahalla!

Jatkuvasti ylikuormitetun terveyskeskuksen vuodeosaston aiottu lakkauttaminenkin voitaisiin vielä haluttaessa perua tai, vaikka laajentaa toimintaa alueen muitakin paikkakuntia palvelevaksi, koska sairaalapaikoista on lähialueilla suuri vajaus. Ei sairaalapaikat ja kotisairaanhoito ole toisiansa korvaavia vaihtoehtoja, vaan molempia on oltava tarvetta vastaavasti.

Paikkakunnan omat toiminnot lisäävät osaltaan työpaikkoja ja verotuloja. Lisäksi Haapaveden imagolle on suuresti negatiivista, kun itse ajetaan tarpeellisia toimintoja alas, ja sairaita joudutaan viemään satojen kilometrien päähän ”omaisilta piiloon”! Tulee paljon kuljetuskuluja, ja eihän missään toisten kuntien potilaita ainakaan alle kulujen tappiolla hoideta! Mistä tässä ne mahdolliset säästöt löytyisi?

Tuulimyllythän ne lähiaikojen tärkein asia päättäjille on. Toivottavasti näin suurimerkityksellisiin ja kauaskantoisiin asioihin on kaikilla päättäjillä halua perehtyä itse sekä myös kansalaisten huolia ja näkemyksiä kuunnella, ettei mentäisi yksistään myllyjen markkinointivoimien yksipuolisten ylistysten varassa!

Hyväntahtoista uutta vuotta kaikille!

Paavo Mäkelä

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.