tiistai 26.1.2021 | 22:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jarmo Viinalan kolumni: Uusi vuosi – toivon vuosi

To 7.1.2021 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vuosi on vaihtunut ja silloin toivotamme toisillemme hyvää uutta vuotta ja toivomme sen muodostuvan edellistä vuotta paremmaksi ja antoisammaksi. Nyt erityisesti siihen on aihetta, kun olemme lähes vuoden olleet koronapandemian ankeudessa.

En ole halunnut kolumneissani ottaa esille koronaa, mutta viime viikkoina sen läheisyys on tullut ns. käsin kosketeltavaksi, kun tartuntoja on myös Haapavedellä. Pitkään niiltä säästyimme, mutta ei loputtomiin. Koronan esillä pitäminen alkaa väsyttämään, kun siitä jatkuvasti puhutaan televisiossa ja radiossa.

Edelleen on tärkeintä, että huolehdimme itsestämme, toisista, ettemme levitä tartuntoja.

Monikaan ei tiedä, mitä tehohoitopäivä enimmillään maksaa Oys:ssa. Kysyin sen hintaa Oys:n talousjohtajalta kokouksen yhteydessä. Hän kertoi sen maksavan 3300 euroa vuorokaudelta. Kun tiedämme, että tehohoitojakso voi kestää parisen viikkoa, niin siitä muodostuu melkoinen lasku, joka näkyy kotikunnan erikoissairaanhoidon kustannuksena. Ja jos näitä on useita hoidettavia, laskusta tulee huikea.

Toivottavasti rokotukset alkavat ja kaikki tuntevat vastuunsa ja ottavat rokotteen. Se on meidän kaikkien turvaksi.

Suomen Yrittäjät teettävät joka toinen vuosi Yrittäjien kuntabarometri -kyselyn. Se tehtiin viime vuonna 16.2. – 13.5. välisenä aikana. Tässä kuntabarometrissa Kärsämäki oli ykkönen ja Oulainen tuli neljänneksi valtakunnan tasolla.

Tämä tutkimus osoittaa meidän naapurikunnan ja -kaupungin menestyneen loistavasti yritysbarometrissa. Kun tiedämme myös oman seutukunnan pienimmän kunnan, Pyhännän voimakkaasta ja menestyvästä yrittämisestä, meillä pitäisi olla näin läheltä ne tiedon jyväset mitä tarvitaan yrittämisen edellytysten luomiseen ja menestymiseen.

Tähän on todettava, että nyt on jo toivon pilkahduksia alkanut tulemaan nykyisen aktiivisen yritysasiamiehen toimesta. Uudet isot yrityshankkeet, kuten NordFuel ja tuulipuistohankkeet elävät omaa elämäänsä, vaikka niissäkin pitää olla aktiivinen. Mutta kaiken aikaa on tehtävä töitä pienen ja keskisuuren yritystoiminnan kasvattamiseksi. Samalla se mahdollistaa palvelualan yrittäjien lisääntymiset ja palvelutarjonnan monipuolistumisen.

Meillä on ollut unelias jakso 25 vuoden ajan turvevoimalan rakentamisen jälkeen ja tämä näkyy suoraan väestökehityksen laskuna 8300 asukkaasta alle 6800 asukkaan. Työpaikkakehitys on viimeisen kymmenen vuoden aikana ottanut jatkuvan laskevan suunnan. Verotuloja tuovat työssä käyvät ovat muuttaneet pois Haapavedeltä. Silloin myös verotulot jäävät saamatta ja palveluita leikataan.

Tämä alkanut vuosi on myös vaalivuosi. JOS korona ei estä, niin huhtikuussa pidetään kuntavaalit, missä valitaan uudet valtuutetut seuraavalle nelivuotiselle kaudelle. Haapavesi-ryhmä on myös tuomassa uudet tuulet tähän ja tavoitteet Haapaveden kehittämiseksi ja kylien asuttuna pitämiseksi nykyisten jatkuvien leikkausten ja koulusulkemisten jälkeen.

Emme menesty, emme pärjää jatkuvilla leikkauksilla. Silloin olemme perässähiihtäjiä. Tarvitaan uuden luomista ja Haapaveden kuvan kääntämistä kiinnostavaksi ja positiiviseksi. Tällöin saamme muuttovirran kääntymään tännepäin ja uusien yritysten lähtevän kasvamaan.

Toivotan kaikille lehden lukijoille hyvää alkanutta vuotta ja ennen kaikkea turvallista vuotta.

Jarmo Viinala

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.