maanantai 1.3.2021 | 08:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Outi Pekkala kolumnissa: Palvelujen tulee lähteä käyttäjien määristä ja tarpeista, ei olemassa olevista seinistä tai nykyisistä toimintatavoista

Ti 19.1.2021 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ei niin pientä ojaa olekaan ettei sinne oma lehmä mahtuisi. Tämä sanonta näyttää pitävän hyvin paikkansa myös kuntapolitiikassa. Lopputulos voi olla hyväkin, jos oma etu on myös yhteinen etu. Mutta voi se olla myös sellainen, jota ei oikeastaan kukaan halunnut.

Tieteelliset kokeet ja muu näyttö osoittaa, että tärkeitä päätöksentekoa ohjaavia motiiveja ovat oman edun tavoittelu, toisista välittäminen ja reiluuden arvostus. Olen nähnyt oman edun tavoittelun lisäksi kuluneella valtuustokaudella myös aitoa toisista ihmisistä välittämistä ja päätöksenteon reiluuden arvostamista. Kuntalaisten yhteisen hyvän tavoittelua omasta ja lähipiirin edusta hieman tinkimälläkin.

Motiivit eivät näytä seuraavan puoluerajoja vaan kaikkia näitä löytyy jokaisesta valtuustoryhmästä. Toisia enemmän kuin toisia.

Olen miettinyt kuluneen valtuustokauden kokemuksiani, koska nyt on aika ratkaista ehdokkuus tulevissa vaaleissa. Mitä uutta on reppuuni kertynyt näiden vuosien aikana? Onko reppuni sisällöstä ollut hyötyä yhteisten asioiden hoitamisessa?

Kuluneella valtuustokaudella tehtiin päätös yläkoulun ja lukion rakentamisesta. Työ onkin hyvässä vauhdissa. Suuri satsaus nuortemme terveelliseen ja nykyaikaiseen oppimisympäristöön.

Tämän kokoluokan investointipäätökset ovat harvinaisia. Suurin osa päätöksenteosta on niitä pieniä päätöksiä, joilla päätetään kuntalaisten palveluista. Palveluista, joilla hyvää ja turvallista arkea rakennetaan. Päivähoidosta, opetuksesta, vielä nyt terveydenhuollon ja sosiaalipuolen palveluista. Mutta myös liikuntapaikoista, kulttuuritarjonnasta, viihtyisästä asuinympäristöstä, teiden aurauksesta.

Päätöksenteolla pitäisi turvata kaikkien näiden palveluiden riittävyys, laatu ja tavoitettavuus vieläpä kohtuullisilla kustannuksilla.

Palvelujen tulee lähteä käyttäjien määristä ja tarpeista, ei olemassa olevista seinistä tai nykyisistä toimintatavoista.

Soteuudistuksen toteutuminen vaatii valpasta edunvalvontaa ja yhteistyökykyä sekä viranhaltijoiltamme että luottamushenkilöiltä. Työllisyyspalvelujen kehittämistä on jatkettava, vaikka emme ole mukana kuntakokeiluissa. Vaikuttavia palveluja on kehitettävä myös henkilöille, joilla sairaus tai muut syyt estävät työnhakijanakin olemisen.

Elinvoimaisuuden voimistamiseen tulee panostaa. Elinkeinopalveluiden uusia tuulia tulee vahvistaa yritysten tarpeiden mukaisesti. Yhteisöllisten työtilojen ja lisääntyvän etätyön tuomia mahdollisuuksia tulee aktiivisesti selvittää ja hyödyntää.

Tässä muutama asia, joista päättämään luottamushenkilöitä valitaan. Valtuuston lisäksi heitä tarvitaan lautakuntiin ja erilaisiin ylikunnallisiin luottamustoimiin.

Ehdokaslistoille haetaan nyt motivoituneita ihmisiä, jotka ovat valmiita päättämään asioista. Ihmisiä, joiden tavoitteena on turvata hyvä arki kaikille kuntalaisille tasapuolisesti reilulla päätöksenteolla. Eri-ikäisiä ehdokkaita erilaisista elämäntilanteista, eri ammateista ja työelämän ulkopuolelta. Ehdokkaita, joilla on kaksi korvaa ja yksi suu sekä halu asialliseen päätöksentekoon ja yhteiseen keskusteluun. Ehdokkaita, jotka ymmärtävät, että jos vaatii että mikään ei muutu, mikään ei muutu.

Jos yhteisten asioiden hoito vähänkään kiinnostaa lähde mukaan ehdokkaaksi. Minäkin päätin lähteä.

Huhtikuun vaaleissa jokainen äänioikeutettu voi käydä nyt halutessaan omalla kynälläänkin pyöräyttämässä valitsemansa ehdokkaan numeron vaalilippuun. Silloin nähdään valitsijoiden tahto ja ehdokkaiden kannatus.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista yhdessä. Ei se sen kummempaa ole.

Outi Pekkala

#