sunnuntai 18.4.2021 | 09:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Valtuutettu Hannu Riuttanen esittää mielipidekirjoituksessa kaikkien Haapavedellä pendelöivien kohtaamista

Ti 9.2.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Haapavesi-lehdestä olemme saaneet lukea Haapaveden näkökulmasta useita rohkaisevia artikkeleita.

Haapaveden työpaikkaomavaraisuus on yli 100 prosenttia. Vajaat 600 henkilöä muilta paikkakunnilta kulkee töissä Haapavedellä.

NordFuel on saanut ympäristöluvan ja työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt hankkeelle investointitukea 24,5 miljoonaan euroa. Laitoksen rakennusajan työllistävä vaikutus on 300 henkilötyövuotta, ja valmistuttuaan se tarjoaa noin 80 vakinaista työpaikkaa samalla, kun raaka-aineen hankintaan syntyy 100–200 uutta työpaikkaa.

NordFuelin myötä on toiveet saada parannettua myös ainakin osa Haapavedelle johtavista teistä. Tilanne Haapavedellä ja ympäristössä on sama kuin Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaan rakentamisen yhteydessä. Raaka-ainekuljetusten tehostamiseksi tiestöä parannettiin laajalti Keski-Suomen alueella. Paremmat tiet luovat Haapavedelle myös parempaa kilpailukykyä esimerkiksi asuinpaikan valitsemisen näkökulmasta.

Lisäksi Haapavedelle on suunnitteilla noin sadan tuulivoimalan rakentaminen. Kolmen eri tuulivoimayhtiön investoinnit paikkakunnallemme tulevat olemaan satoja miljoonia euroja. Rakennusaikainen investointien työllistävä vaikutus tulee olemaan huomattava.

Edellä olevat hyvät uutiset ovat saaneet minut pohtimaan, miten voimme laajemmin hyödyntää näkyvissä olevaa tilannetta. Esitän muutamia mahdollisuuksia ja toimenpiteitä.

Kuten edellä on mainittu, niin lähes 600 pendelöi Haapavedelle. NordFuelin myötä työpaikat lisääntyvät noin 200:lla; osa heistä on varmasti ulkopaikkakuntalaisia eli pedelöivien määrä on kasvamassa. Samanaikaisesti Haapavedellä on myynnissä noin 70 asuntoa.

Esitän, että kaupungin toimesta käynnistetään projekti, jossa kohdataan kaikki Haapavedelle pendelöivät. Jos esimerkiksi 10 prosenttia heistä muuttaa asumaan Haapavedelle, niin puoliso ja lapset mukaan luettuna muuttajia on vähintään 200. Edullisia asuntoja riittää ja verotulot kasvavat. Lisäksi muuttajat työllistävät välillisesti muita haapavetisiä.

NordFuel tarvitsee työvoimaa eikä sen saanti ole itsestäänselvyys. Työvoiman hankinnassa tarvitaan yhteistyötä NorFuelin, kaupungin ja koulutusyhteisöjen välillä. Haapaveden hyvä toisen asteen koulutustarjonta on vetovoima.

Tuulivoima ei ole pelkästään pyöriviä myllyjä. Rakentaminen tuo varmasti työtä myös paikallisesti esimerkiksi teiden ja kenttien rakentamisessa. Pysyväisluonteista tuottoa tuo tuulivoimayhtiöiden maksamat korvaukset maanomistajille ja kiinteistöverona kaupungille ja sitä myötä meille kaikille kaupunkilaisille.

Maanomistajien saamat vuokratuotot ovat tietojeni mukaan nykyisin tasoa 6000–8000 euroa kutakin tuulivoimayksikköä kohti vuodessa, jonka päälle tulevat lähialueen maanomistajien saamat vuokratuotot. Kiinteistövero tuo kunnalle vuosittain verotuloja. Esimerkiksi Kalajoen 64:stä voimalasta vuonna 2019 saama kiinteistövero oli 1,75 miljoonaan euroa eli lähes 30 000 euroa myllyä kohti. Haapaveden 100 suurempaa yksikköä tuottaa kiinteistöveroa vuosittain suuruusluokkaa 3,0 miljoonaa euroa.

Yhteenvetona uskallan sanoa, että Haapavedellä on mahdollisuudet jatkaa itsenäisenä kuntana. Meidän päättäjien pitää panostaa yhteistyöhön ja mahdollisuuksiin. Tulevat ratkaisut vaativat liikkeellelähtöä mahdollisimman aikaisin, esimerkkinä työvoiman hankkiminen.

Hannu Riuttanen

kaupunginvaltuutettu

Keskusta

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.