sunnuntai 18.4.2021 | 07:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Haapaveden Keskustan puheenjohtaja Janne Mäkisen mielipidekirjoitus: Keskustalla on kuntavaaleissa vain yksi ehdokaslista

Ti 23.2.2021 klo 14:24

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kevään vaaleihin tuo oman erikoisuutensa se, että puolueiden ulkopuolinen Haapavesi-ryhmä on asettamassa ehdokkaita. Tämä ns. villi ryhmä koostuu muutamista aiemmin perussuomalaisissa, sinisissä sekä keskustassa toimineista henkilöistä. Keskustalaisia Haapavesi-ryhmä ei ole, vaikka rajaa näyttävät hämärtävän vihreällä tunnusvärillä ja neliapilasta muokatulla tunnusmerkillä. Selvyyden vuoksi on todettava, että Keskustalla on vain yksi ehdokaslista ja vain Keskustan listan ehdokkaalle annettu ääni tulee Keskustan hyväksi.

Kuntavaaleissa valitsemme valtuuston jäsenet. Lisäksi kuntavaalitulosten perusteella valitaan ns. ylikunnallisten kuntayhtymien eli esim. maakuntahallitus ja sairaanhoitopiirin hallitus. Nämä valitaan siten, kunkin puolueen äänet lasketaan yhteen kaikista alueen kunnista. Eri kuntien villien listojen ääniä ei summata, joten niiden äänimäärät eivät riitä valituiksi tulemiseen.

Keskustalla on nyt vahva asema kaikissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa, toivottavasti näin on myös vaalien jälkeenkin. Keskustalaisten ääni näkyy maakunnallisessa edunvalvonnassa alueen elinvoiman, tiestön ja rautateiden ylläpidossa sekä yhteyksissä eduskuntaan ja valtioneuvoon.

Henkilövalintamme kiinnostavat myös muissa ryhmissä. Ihmetystä tuntui olevan siitä, miksi Keskusta on valinnut lautakunnan jäseniksi muita kuin valtuustoehdokkaana olleita. Siinä ei mitään erikoista. Ennenkin lautakunnan jäseniksi valittu myös muita kuntalaisia. Viimeksi listan ulkopuolelta valittiin lautakuntiin muutamia naisjäseniä, koska ehdokkaana olleet naisvaltuutetut ja -varavaltuutetut olivat tulleet valituiksi jo muihin luottamustoimiin. Asiassa on myönteistä se, että lautakunnan jäsenyyden myötä ihminen kiinnostuu ehdokkaaksi vaaleihin.

Toimimme avoimesti ja kansanvaltaisesti. Kysymme ehdokkailta, mistä luottamustehtävistä he ovat kiinnostuneita. Valtuustoryhmä ja kuntayhdistyksen jäsenistö päättävät yhdessä, ketkä mihinkin tehtävään nimetään ehdolle. Valtuustohan se lopullisesti valitsee kaupunginhallituksen ja lautakunnan jäsenet. Tarvittaessa äänestämme, jos johonkin paikkaan on useampi kiinnostunut. Mikään valinta ei ole siten vain yhden yksittäisen ihmisen vallassa, vaan koko porukan mielipide vaikuttaa.

Valitsemme luottamustehtäviin pääsääntöisesti vaaleissa luottamusta saaneita ihmisiä. Kaupunginhallituksen jäsenet ja lautakuntien puheenjohtajat valitaan pääsääntöisesti valtuutettujen ja varavaltuutettujen joukosta. Henkilön kiinnostus ja osaaminen takaavat sen, että oikeat ihmiset sijoittuvat oikeisiin paikkoihin. Samaa henkilöä ei nimetä useisiin luottamustehtäviin ja samaa tehtävää voi hoitaa enintään kolmen valtuustokauden ajan. Nuoria valitaan vähintään heidän keräämiensä äänten suhteessa ja tehtäviin valitaan tasapuolisesti niin miehiä kuin naisia.

Hyvää vaalikevättä toivottaen

Janne Mäkinen

Haapaveden Keskustan puheenjohtaja,

Keskustan P-P piirin hallituksen jäsen

Rajaa näyttävät hämärtävän vihreällä tunnusvärillä ja neliapilasta muokatulla tunnusmerkillä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.