sunnuntai 18.4.2021 | 08:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Hannu Karstunen ehdottaa mielipidekirjoituksessa Haapaveden ulkoilureitistön kehittämistä

Ke 24.2.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Päätoimittaja Katariina Anttila kaipaili taannoin pääkirjoituksessaan tietoa ja vinkkejä Haapaveden hiihtomahdollisuuksista. Esille nosto oli varsin ajankohtainen ja aiheellinen.

Jo syksystä saakka heti tykkilumiladun avauduttua on ollut nähtävissä selkeä hiihtoinnostuksen kasvu, joka nyt näkyy myös muilla laduilla. Hiihtäjiä on ollut selkeästi enemmän kuin aiempina talvina ja ennen kaikkea uusia kasvoja laduilla on näkynyt runsaasti. Uudemmille harrastajille latutietojen löytyminen saattaakin olla vähän haasteellista.

Kaupungin ostopalveluna hoidettujen latujen tiedot ovat todellakin ylläpitoteknisistä syistä HaU:n hiihtojaoston kotisivulla. Linkki sinne löytyy toki kaupungin liikuntatoimen sivuilta ja nyt entistä helpommin. Muita latutietoja ei sitten kootusti löydykään mistään.

Osa näistä laduista on yksityisten omille mailleen tekemiä, eivätkä siten ehkä tarkoitettukaan yleiseen käyttöön. Osa taas on kaikille avoimia vaikkapa kylätoimikuntien pitäminä. Tarkoituksenmukaista lienee kuitenkin luoda järjestelmä, josta helposti löydetään aina ajantasainen tieto kaikista kunnostetuista ja kaikille tarjolla olevista laduista. Tällaisia järjestelmiä on nykyisin runsaasti tarjolla. Asia kannattaa selvittää.

Koronan aikaansaama ulkoiluinnostus ei kohdistu vain hiihtoon. Luonnossa liikkuminen kävellen, maastopyöräillen, juosten, lumikenkäillen, vaeltaen, retkeillen jne. on lisääntynyt merkittävästi myös Haapavedellä. Tämä koskee kaiken ikäisiä ja hyvinkin erilaiset liikkumistaidot omaavia.

Varsinkin näin talvella monille pääsy luontoon on haasteellista ellei hiihdä. Tarkoituksenmukaista olisi hiihtolatujen lisäksi luoda helppoja, helposti saavutettavia, kaikille sopivia viitoitettuja monikäyttöreittejä, joilla voi edetä erilaisilla liikkumistavoilla ja välineillä. Kesällä nämä reitit mahdollistaisivat viitoitettuna lähiretkeilyn luonnossa, vaikka suunnistustaitoa ei olisikaan.

Lähireittien lisäksi olisi syytä kartoittaa mahdollisuus luoda myös pitkäkestoisempaan, vaativampaan liikkumiseen (maasto- ja läskipyöräily, retkihiihto, vaellus, polkujuoksu...) soveltuva viitoitettu reitistö.

Reittien suunnittelu, toteutus ja ylläpito toki maksaa, vaikka onkin halvinta liikuntapaikkatoteutusta. En näe tarkoituksenmukaisena lisätä merkittävästi kaupungin menoja. Toteutus pitäisi hoitaa erilaisten nyt saatavissa olevien avustusten turvin; niitä pitää vain osata hakea. Korkatin osalta voitaisiin osarahoituksena käyttää sinne suunnattua testamenttilahjoitusta.

Uskoisin, että myös erilaisten yhdistysten, kylätoimikuntien ja harrastajaryhmien hyvällä yhteistyöllä ja talkoopanostuksella päästäisiin hyviin toteutuksiin. Ainakin kaikille sopivien pienimuotoisten lähireittien toteutus on enempikin tahto- kuin rahakysymys.

Esim. Hyttikallion alueella idea on jo pitkällä, kunhan löytyisi yhteistyötä toteutukseen. Aina on kuitenkin muistettava jokamiehenoikeudet; niiden nojalla saat liikkua yksityistenkin mailla, mutta kaikenlainen rakentaminen, viitoitusten teko ja järjestetty toiminta on kiellettyä.

Haapaveden alueen ainutlaatuinen ja monipuolinen luonto tarjoaa loistavat mahdollisuudet erilaisten reittien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Selkeillä reiteillä mahdollistetaan kaikille haapavetisille todellinen luonnon virkistyskäyttö. Nyt tarvitaan vain osaajia, yhteistyötä ja toimijoita.

Hannu Karstunen

Hyvinvointilautakunnan pj.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.