keskiviikko 23.6.2021 | 09:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Paavo Mäkelän mielipidekirjoitus: Haapavesi olisi eriomaisen hyvä ja sopiva nimi Haapaveden keskustassa olevalle järvelle

Ti 13.4.2021 klo 13:11

Haapavesi-lehden nettisivuilla on parhaillaan pohdiskeltu, mikä olisi hyvä nimi keskustan järvelle, niin tässä joitain näkökulmia asiaan:

Virallinen kartoissakin oleva nimi Haapajärvi on huono ja harhauttava, kun se on sama kuin läheinen toinen paikkakunta Haapajärvi. ”Väärän” nimen vuoksi haapavetiset ovatkin alkaneetkin puhekielessä käyttämään Kirkkojärvi-nimeä ja olihan aiempi kirkko lähempänä järveä ja korkeampana näkyikin järvelle paremmin, joten siinä varmaan on syy käytännölle.

Haapavesi nimi olisi kuitenkin eriomaisen hyvä ja sopiva Haapaveden keskustassa olevalle järvelle, ja sillä olisi ehkä myönteinen vaikutus paikkakunnan imagollekin vieraspaikkakuntalaisten mielikuvissa.

Mainittakoon, että Savonlinnan vesistöisessä kauniissa keskustassa on Olavinlinna, josta alkaa monin verroin suurempi ja näyttävämpi Haapavesi-niminen järvi, jossa laivatkin seilaavat! Ei ole tietoa millä perusteilla he ovat nimen valinneet, mutta on ihme, jos Haapavesi-nimi ei kelpaisi järven nimeksi tänne oikealle Haapavedelle, kun on kelvannut Savonlinnallekin?

Kyllä Kirkkojärvikin on Haapajärveä parempi nimi, vaikka onhan se nykyinen kirkko kauempana, eikä matalana edes juuri näykään järvelle.

Kauempana muualla Suomessa ollessa on tullut huomioitua, että Haapavesi ja Haapajärvi menevät monella sekaisin. Usein luullaan, että on vain Haapajärvi, ja Haapavesi sana on siitä jotain oikokieltä tai puhekielessä muotoutunutta. Monelle on yllätys, että täällä melko harvaan asutulla seudulla on lähekkäin kaksi lähes saman nimistä peräti kaupunkia!

Eihän tämä järven nimi kovin suurimerkityksellinen asia ole, mutta muutoksia pieniäkin kannattaa aina tehdä, jos ne ovat parannuksia. Joten olisikohan järven virallisen nimen korjaaminen paremmaksi mahdollisesti miten helppoa tai vaikeaa, jos niin halutaan, ottaen huomioon runsaan byrokratiamme?

Ja voisihan nimen korjaamisen jälkeenkin, jokainen sanoa järveä millä nimellä tahansa haluaa, kunhan vain tule ymmärretyksi.

Paavo Mäkelä

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.