keskiviikko 23.6.2021 | 09:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Raili Heikkilän mielipidekirjoitus: Tarpeellisista asioista on huolehdittava, mutta kuka sen tekee tulevaisuudessa?

Ma 19.4.2021 klo 09:28

Ihmisen henkinen ja sosiaalinen pääoma ei haihdu, kun hän jää eläkkeelle. Seniorit ovat aktiivisia toimijoita, eivät vain palveluiden käyttäjiä. Monissa kunnissa seniorit ovat kantava voima esimerkiksi vapaaehtoistoiminnassa tai kulttuurin suurkuluttajina. Vireässä kunnassa senioreille on monenlaista harrastus- ja virkistystoimintaa ja monesti seniorit järjestävät sitä itse. Toiminta pitää yksinäisyyttäkin loitolla.

Ikäihmiset tarvitsevat esteettömiä asuntoja lähelle palveluja. Näihin Haapavedelläkin tulee panostaa. Asunnot voivat olla asumisoikeusasuntoja, osuuskuntamuotoisia asuntoja, ARA-rahoitteisia ym. Ylläpitäjän tai rakentajan ei tarvitse olla kaupunki, mutta sen on oltava mukana hankkeissa ns. primus moottorina.

Asuminen kotona on inhimillistä ja järkevää, jos kotona selviää ja sitä itse toivoo. Haluamme panostaa siihen, että terveitä elinvuosia on mahdollisimman monta, ja että kotona selviää niin hyvin kuin mahdollista. Omaishoitajia – heitä tärkeitä ihmisiä, jotka hoitavat toisia – on tuettava esimerkiksi riittävällä määrällä vapaapäiviä jotta he jaksavat.

Liikunta on tarpeellista kaikille. Haapavedellä on hyviä harrastuspaikkoja, joissa voi vaalia vetreyttä ja lihaskuntoa. Ennaltaehkäisevä liikunta on erinomainen tapa lisätä terveyttä elinvuosiin.

Hyvässä kunnassa liikuntapaikat, kadut ja puistot ovat turvallisia jokaiselle, jokaisena vuorokauden aikana. Kaupunkisuunnittelussa onkin kiinnitettävä entistä paremmin huomioita arjen turvallisuuteen: riittävään valaistukseen ja turvallisiin suojateihin.

Kuntien turvallisuuden tekijät, mm. pelastustoimessa ja ensihoidossa saavutettavuus, on turvattava kaikkialla samanarvoisesti. Myös nuorille on oltava erilaisia harrastustiloja ja muita kokoontumispaikkoja.

Sote-uudistus on sosiaali- ja terveysministeriön johtama kansallinen uudistus. Uudistuksen tavoitteena on taata sosiaali- ja terveyspalvelut yhdenvertaisesti kaikille suomalaisille. Painopistettä siirretään peruspalveluihin ja varhaiseen ongelmien ehkäisyyn. Mahdollisuus saada apua varhaisessa vaiheessa on tärkeää, jotta ihmisen pienestä vaivasta ei kasva suuri. Keskeistä on parantaa palvelujen saatavuutta ja nopeuttaa hoitoon pääsyä.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksista asiakas saa kaikki tarvitsemansa sote-palvelut yhdestä paikasta. Näin ainakin luvataan… Nähtäväksi jää miten toteutuu.

Ajatuksia on alkanut herättää, onko suuri POPsote kaikessa komeudessaan huomioinut kaikki alueet, pienet kunnat ja kaupungit jotka sijaitsevat kauimpana isommista kasvukeskuksista, vai joutuvatko nämä todellisuudessa Soten maksumiehiksi.

Kuntalaiset; jos haluatte tietää tulevasta Sote-uudistuksesta, käykää lukemassa POPsote - sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen Pohjois-Pohjanmaalla. Siellä on myös kysely, johon vastaamalla voi vaikuttaa tulevan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen!

Raili Heikkilä

Haapaveden kokoomus

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.