keskiviikko 23.6.2021 | 08:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapavedeltä lähtöisin oleva Juulia Lantto väitteli lääketieteen tohtoriksi Helsingin yliopistossa – Uutta tietoa sikiön sydämen ja verenkierron vasteista hapenpuutteen aikana

KATARIINA ANTTILA
Ma 7.6.2021 klo 08:46

Lääketieteen lisensiaatti Juulia Lantto (os. Junno) väitteli 21. toukokuuta Helsingin yliopistossa. Väitöskirjan nimi on Effects of hypoxaemia and altered loading conditions on foetal cardiac function and central haemodynamics. Vastaväittäjänä oli professori Giancarlo Mari Clevelandista, Ohiosta, USA:sta.

Synnytysten ja naistentautien alaan kuuluvan tutkimuksen aiheena oli sikiön sydämen ja verenkierron vasteiden tutkiminen sikiön kokeman hapenpuutteen ja poikkeavien verenvirtausolosuhteiden aikana.

Tutkimuksessa selvitettiin, mitkä tekijät sikiön sydämen ja verenkierron toiminnassa rajoittavat riittävää verenvirtausta aivoihin. Sikiön sydämen ja verenkierron vasteet pyrkivät tehostamaan verenvirtausta ja hapensaantia aivoihin hapenpuutteen aikana, jotta palautumattomia aivovaurioita ei tapahtuisi.

Tutkimuksen perusteella raskauden loppuvaiheessa sikiön aivoverenkiertoa voi rajoittaa riittämättömästi tehostuva virtaus soikean aukon ja aortan solan kautta. Sikiöt, joilla on sydämen rakenteellinen vika ja siitä johtuva poikkeava verenvirtaus aivoihin tai jotka kärsivät istukan vajaatoiminnasta, voivat olla suuremmassa vaarassa hapenpuutteen aiheuttamille aivovauriolle, kun nämä reitit eivät voi tehostaa toimintaansa.

Juulia Lantto (os. Junno) on syntynyt vuonna 1986 ja kirjoittanut ylioppilaaksi Haapaveden lukiosta vuonna 2005. Hän on valmistuntu Oulun yliopistosta luonnontieteiden kandidaatiksi vuonna 2009 ja lääketieteen lisensiaatiksi 2014.

Hän on erikoistunut naistentautien ja synnytystautiopin lääkäriksi Oulun yliopistossa ja OYS:ssa.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.