keskiviikko 23.6.2021 | 07:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Markku Hulkon kolumni: Miksi populismi nousee?

Ti 8.6.2021 klo 18:00

Ihminen haluaa ymmärrettäviä vastauksia. Ihminen haluaa tunteen, että on asiassa oikealla puolella. Moni voi haluta myös, että joku antaa tarpeellisia vastauksia, kun itse niitä ei löydä.

Näihin tarpeisiin vastaa populismi.

Populismi antaa helppoja vastauksia vaikeisiin kysymyksiin. Populismi ruokkii tunnetta, että ihminen on täysin oikeassa, kun asia oikeasti on hankala ratkaista. Ja populistinen johtaja voi olla tyytyväinen, kun hänellä on seuraajia. Näin ihmisten tarpeet näyttävät tulevan täytetyiksi.

Populismi on kuitenkin vaarallista. Jos vastaus vaikeaan kysymykseen on vaikea, on helppo vastaus ainoastaan puolitotuus tai jopa vale. Jos on suuri tunteen palo olla oikealla puolella, on seurauksena, että toisin ajattelijat ovat väärällä puolella. Tämä johtaa tunteeseen perustuvaan viholliskuvaan, joka on väärä. Ja kuvitelma siitä, että joku populistinen johtaja ratkaisee maailman ongelmat puolitotuuksilla voi olla isä- tai äitihahmon hakemista. Ei tarvitse itse ajatella, kun joku toinen on ajatellut puolesta.

Populismia on tänään enemmän kuin pitkään aikaan. Sitä on kunnallispolitiikassa, valtakunnanpolitiikan tasolla ja sitä on maailmanpolitiikassa.

Yhdistävä tekijä kaikelle populismille ovat puolitotuudet. Populistinen johtaja puhuu aina osittain totta. Suuri osa puheesta on kuitenkin toiveita, kuvitelmia tai jopa valheita.

Kysymykset vaihtuvat, mutta vastaukset ovat aina puolitotuuksia. ”Onko WHO tarpeellinen koronan torjunnassa?” Populisti vastaa puolet totta ja itseasiassa valehtelee puolet. ”Onko turpeen käyttö energiantuotantoon ongelmallista, kun se aiheuttaa ilmastonmuutosta?” Populisti vastaa itsekkäästi osittain ohi asian, vaikka pitäisi vastata tieteellisesti. ”Mitä teemme kyläkouluille, kun niissä ei enää ole oppilaita?” Populisti vastaa tunteisiin vetoavalla tavalla, vaikka pitäisi myöntää, että talouden luvut ovat tunnekylmiä ja vastaukset kipeitä.

Eräät taitavat populistit lisäksi valehtelevat tietoisesti, jotta saavat kannatusta. Heille ihmiset ovat hyödynnettäviä helppoja ääniä. Näin populisti saa vaikutusvaltaa ja rahaa.

Kummallisinta on, että jotkut älykkäät populistit voivat alkaa itse uskomaan omiin valheisiin. He toistavat valheita niin kauan, että luottavat omiin satuihin.

Eräässä kirjassa on kirjoitettu: ”Jos vallankäyttäjä kuuntelee valheita, kaikki hänen palvelijansa ovat rikollisia.” Täytyy toivoa, että populismi ei johtaisi tällaiseen tilanteeseen.

On populismissa puolensakin. On hyvä, mikäli osaa yksinkertaistaa asioita. On hienoa, jos osaa puhua siten, että kaikki ymmärtävät, mitä väitetään. Kyky puhua selvin sanoin ei ole väärin.

Populismin ongelma on kuitenkin siinä, että maailma oikeasti on vaikea paikka. Siksi yksinkertaisten vastusten antaminen vaikeisiin kysymyksiin on usein väärin. Se on joskus tosiasioihin liittyen väärin, koska oikea vastaus on monimutkainen. Yksinkertainen vastaus on myös joskus väärin moraalisesti, koska on kelvotonta valehdella ihmisille.

Siksi olisi hyvä, että populismi ei nousisi.

Markku Hulkko

Jos vastaus vaikeaan kysymykseen on vaikea, on helppo vastaus ainoastaan puolitotuus tai jopa vale.

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.