maanantai 28.11.2022 | 06:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Haapavesi-lehden pääkirjoitus: Lukio vs. amis

To 2.6.2022 klo 04:00

Lukiolaisten ja ammattikoululaisten välissä oli omina kouluaikoinani 1990-luvulla melko syvä kuilu. Yhdessä ei juuri hengailtu, eikä toisia arvostettu.

Samanmittaisten opiskelu-urakoitten päätteeksi ylioppilaita juhlittiin isosti sukujen ja tuttavapiirien kesken, ammattiin valmistuville vanhemmat saattoivat keittää ehkä kahvit ja kutsua jopa naapurin käymään.

Nykypäivänä luulisi olevan itsestään selvää, että molemmat tutkinnot ja juhlat ovat yhtä arvokkaita. Ammattiin valmistuvat itse eivät tunnu niin kuitenkaan kokevan. Kyselin kokemuksia seitsemältä lähivuosina ammattitutkinnon suorittaneelta, ja vain yksi ajatteli, että arvostus valkolakkia ja ammattitutkintoa kohtaan on tasavertainen. Hänkin tosin lisäsi kommenttiinsa, että ainakin luulisi olevan, kun miettii miten paljon julkisuudessakin kerrotaan ammattikoulupohjalta urallaan menestystarinoihin yltäneistä tyypeistä.

Arvostuksen puute ilmeni nuorten mielestä esimerkiksi siten, että ylioppilaita hehkutetaan aina enemmän kuin ammattiin valmistuvia, niin julkisuudessa kuin perheitten ja sukujenkin keskuudessa. Yksi porukasta kertoi lukiolaistuttujensa itse todenneen, että heistä tulee jotakin, amiksista peruspaskaduunareita.

Ammattikoululaisten vähättelyn arveltiin olevan vielä yleisempää isommissa kaupungeissa kuin täällä maaseudulla. Eräs nuori mies kertoi, että entisen ”kaupunkilaistyttöystävän” vanhemmat olivat suuresti ihmetelleet sitä miksi, että joku nuori ylipäätään haluaa hakeutua ammattikouluun ja ryhtyä tekemään metallialan hommia. Hoitoalalle kouluttautunut nuori puolestaan oli huomannut, että erityisesti vanhukset pitävät lukion käyneitä jotenkin parempina. Sitäkin porukassa harmiteltiin, että monella tuntuu edelleen olevan sellainen mielikuva, ettei amiksesta voisi päästä hyvään ammattiin ja tienata kunnolla.

Toivottavasti ammattiin valmistuvat eivät yleisesti koe samoin kuin tämä porukka. Jotenkin tutun kuuloisia heidän ajatuksensa kuitenkin olivat. Ehkä maailma ei olekaan parissa vuosikymmenessä niin hirveästi muuttunut.

Suvi Hyttinen

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.