maanantai 28.11.2022 | 06:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Haapavesi-lehden pääkirjoitus: Voisiko kotiseutuhenkeä vaalia muutenkin kuin historian kautta?

To 21.7.2022 klo 04:00

Haapavedellä vietetään parhaillaan kotiseutuviikkoa, joka on kuulunut paikkakunnan kesään vuosikymmenten ajan. Ohjelma on keskittynyt aina pitkälti pitäjän historian ja vanhojen perinteiden muisteluun, aivan niin kuin pitäjäpäivät muuallakin maakunnissa. Esimerkiksi hautausmaakierrokset ovat olleet meillä viikon vakiotapahtumia.

Takavuosina kotiseutuviikon huipennus oli kotiseuturetki, joka tehtiin linja-autoilla vuoroin eri kylille. Reissu oli joinain vuosina niin suosittu, että väki ei mahtunut edes kahteen linja-autoon. Retkestä luovuttiin, kun kaikki kyläkolkat oli kierrelty läpi jo pariinkin otteeseen ja osallistujien määrä hupeni. Täytyy myöntää, että täällä toimituksessa retkiperinteestä luopumisesta ei oltu hirveän pahoillaan. Parhaimmillaan ajeluilla kuuli monia oikeasti mielenkiintoisia tarinoita, joista riitti aineksia juttuun, mutta toisella kierroksella reissuista alkoi tulla vähän puuduttavia.

Pitäjän historian esiin tuominen kuuluu luonnollisesti kotiseutuviikkoon ja on tärkeää, mutta ehkä ohjelmaan voisi kehittää jotain muutakin, nuoremmalle väelle suunnattua tapahtumaa. Muutenkin tuntuu, että Haapaveden tapahtumat nojaavat aika usein menneiden aikojen muisteluun. Ei siinä mitään pahaa ole, mutta alle keski-ikäisiä ne harvemmin saavat liikkeelle.

Mutta millainen olisi kotiseutuviikkoon sopiva tapahtuma, joka kiinnostaisi nuorempiakin? Voisiko kotiseutuhenkeä vaalia ja nostattaa muutenkin kuin pelkästään historian kautta?

Suvi Hyttinen

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.