maanantai 28.11.2022 | 19:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Haapavesi-lehden pääkirjoitus: Opella on merkitystä

To 4.8.2022 klo 04:00

Koulut alkavat Haapavedellä ensi keskiviikkona, mutta Kytökylässä koulutunnelmiin otettiin varaslähtö jo lauantaina Hanna ja Kalle Rönkön entisten oppilaiden kokoontumisessa. Muisteltavaa kouluajoilta ja muutakin jutun juurta porukalla todella riitti! Moni ei ollut tavannut toisiaan vuosikymmeniin, ja jälleennäkemisistä iloittiin tosissaan.

Ihmiset muistavat vanhoja asioita ja tapahtumia aina hieman eri tavalla, ja aika tietysti kultaa muistoja, mutta vaikutti siltä, että Kytökylässä Rönkön opettajaparia oli arvostettu aidosti. Poikkeuksetta kaikkien puheissa Hannaa kuvattiin lempeänä äitihahmona, Kallea melko kovanakin kurinpitäjänä. Kallen kurikaan ei tuntunut vanhoja oppilaita näin jälkikäteen harmittavan, mutta veikkaisin, että reipas 50 vuotta sitten sama porukka olisi saattanut olla joistakin asioista toista mieltä.

Myös Tiina Rytky muisteli viime viikon kolumnissa omia (vähän tuoreempia) kouluaikojaan Haapavedellä ja totesi opettajien olevan persoonia, joita aikalaiset muistelevat aina kohdatessaan. Ja näinhän se on. Ei varmaankaan ole toista samanlaista ammattiryhmää, josta riittää yhtä paljon puhuttavaa ja muisteltavaa niin hyvässä kuin pahassa – varsinkin jos opettaja sattuu vielä viihtymään samassa pitäjässä koko työuransa ajan. Haapavedelläkin moni opettaja on ehtinyt olla matkassa kahden tai jopa kolmenkin sukupolven koulutaipaleella, joten tarinoita riittää.

Tiina Rytkyn kanssa on helppo olla samaa mieltä myös siitä, että opettajilla on lasten ja nuorten elämään iso vaikutus. Varsinkin ala-asteella merkitys korostuu, kun saman opettajan kanssa vietetään iso osa päivästä jopa useamman vuoden ajan.

Jos 50-luvun lapset arvostivat (tai ainakin nyt arvostavat) kovaakin kuria pitävää opettajaa, niin millaisiahan opeja ensi viikolla koulutiensä aloittavat lapset arvostavat? En usko, että aivan samanlaisia kuin vanhemmat sukupolvet, mutta se on varmasti tärkeää, että ope on reilu. Kiva ei aina tarvitse olla, mutta lapsetkin ovat tarkkoja siitä, että heitä kohdellaan oikeudenmukaisesti.

Suvi Hyttinen

#

Kommentoi 1 Kommentti

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.