tiistai 29.11.2022 | 08:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Haapavesi-lehden pääkirjoitus: Pelastuspalvelut ovat yksi yhteiskuntamme tärkeistä peruspalveluista – Mistä uusia sopimuspalokuntalaisia?

To 15.9.2022 klo 07:00

Kun hätä on suuri, avun on oltava nopeasti paikalla. Siksi pelastuspalvelut ovat yksi yhteiskuntamme tärkeistä peruspalveluista, jotka pitäisi pystyä turvaamaan kaikissa olosuhteissa.

Pelastuslaitokset ja sopimuspalokuntalaiset auttavat ihmisiä vuoden jokaisena päivänä kaikkina vuorokaudenaikoina niin tulipaloissa kuin muissakin onnettomuuksissa. Pelastustoimen tehtäviin kuuluu myös ensivastetehtäviä ja erilaisten vahinkojen torjuntaa.

Haapaveden palokunnan toimintavalmius näyttää tällä hetkellä kohtuullisen hyvältä. Hälytysosasto on paikkakunnan kokoon nähden tavanomainen. Palokuntalaiset ovat myös hyvässä iässä, eikä eläköitymisiäkään ole tiedossa ihan heti. Nykyporukalla mennään puolikymmentä, jopa kymmenen vuotta eteenpäin. Aika kuluu kuitenkin nopeaa ja uusia pelastajia pitäisi saada koulutettua tasaista tahtia lisää, jos halutaan, että sopimuspalokunnan toimintavarmuus säilyy.

Haja-asutusalueilla palokuntien rekrytointia hankaloittaa työikäisen väestön väheneminen. Moni kulkee muilla paikkakunnilla töissä ja vaikka työ olisikin samalla paikkakunnilla, harva työnantaja antaa lähteä hälytyksiin kesken työpäivän. On myös sellaisia töitä, joita ei voi jättää kesken ja lähteä hälytykselle.

Mistä löytää porkkanoita uusien palokuntalaisten houkuttelemiseksi yhteiskunnan kannalta tärkeään harrastukseen? Porkkanoiden pitäisi olla niin houkuttelevia, että palokuntalaiset olisivat tarvittaessa valmiita uhraamaan loma- ja vapaa-aikaansa toisten ihmisten auttamiseen.

Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen heitti ilmoille ajatuksen verovähennyksistä palokuntalaisille ja heidän työnantajilleen. Se voisi olla yksi keino, mutta ei sovi unohtaa myöskään hyviä harrastusolosuhteita, koulutusta ja kalustoa. Haapavedellä niistä on pidetty vuosikymmeniä hyvä huoli, ja siksi tilanne on vähintäänkin kohtuullinen. Toivottavasti myös tulevaisuudessa.

Anne Mattila

Porkkanoiden pitäisi olla niin houkuttelevia, että palokuntalaiset olisivat valmiita uhraamaan loma- ja vapaa-aikaansa toisten ihmisten auttamiseen.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.