torstai 29.9.2022 | 10:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Haapavedellä on vaihtoehtoja seurakuntavaaleissa – Äänestäminen kannattaa, koska joku sitä valtaa kuitenkin käyttää

Ke 21.9.2022 klo 16:00

Haapavesi ei tee poikkeusta seurakuntavaalikentässä, vaikka niin toivoisi. Täälläkin ehdokkaaksi asettuu aikaisempia kertoja vähemmän väkeä.

Ehdokaslistoja asettaa kuitenkin poikkeuksellisen monta ryhmittymää eli viisi. Esimerkiksi Ylivieskassa ja Nivalassa on vain kaksi ehdokaslistaa eli rauhanyhdistysläiset ja muut.

Lopullista vahvistusta vailla olevilla listoilla on yhteensä 37 ehdokasta Haapavedellä. Vaihtoehtoja siis löytyy. Siksi yhdenkään kirkkoon kuuluvan ei kannata jättää äänestämättä, ettei löytyisi ehdokasta.

Äänestäminen on yksi harvoista asioita, joka on meille kaikille täydellisen tasapuolinen oikeus ja samalla mahdollisuus vaikuttaa asioihin. Vaaleissahan kaikilla on tarkalleen saman verran vaikuttamismahdollisuutta eli yksi ääni. Ääniä ei kasaannu kenellekään varallisuuden, yhteiskunnallisen aseman tai jonkun muun eroavuuden perusteella.

Äänioikeuden käyttämättä jättäminenkin on oikeus. Se ei kuitenkaan ole protesti ketään tai mitään vastaan, koska joku sitä valtaa kuitenkin käyttää. Silti jokainen saa päättää itse, äänestääkö vaaleissa vai ei. Pakottaa ei voi ketään.

Seurakunnissa tehdään paljon tärkeää ja arvokasta työtä, kuten lapsi- ja nuorisotyötä, diakonia- ja musiikkityötä hengellisen työn lisäksi. Seurakunnilla on myös merkittäviä omaisuusmassoja ja talouden tasapainossa pitäminen näinä aikoina vaatii myös omat osaajansa. Kaikille siis löytyy mielenkiinnon kohteita, eikä ehdokkaan tarvitse tietää kaikesta kaikkea, sillä jokainenhan meistä oppii uutta.

Ollaan aktiivisia, otetaan selvää ehdokkaiden mielipiteistä ja käydään äänestämässä. Vaikka sinun oma ehdokkaasi ei tulisikaan valituksi, tukee äänesi valitsemiasi arvoja.

Edellisten seurakuntavaalien äänestysprosentti Haapavedellä oli 25,2. Toivottavasti tällä kertaa päästään sitä parempaan.

Anne Mattila

Seurakunnilla on myös merkittäviä omaisuusmassoja ja talouden tasapainossa pitäminen näinä aikoina vaatii myös omat osaajansa.

#