maanantai 6.2.2023 | 14:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Haapavetisillä äänestäjillä on, mistä valita – "Tärkeintä on, että äänestetään", Anne Mattila kirjoittaa pääkirjoituksessa

Ke 18.1.2023 klo 16:00

Jo kolme haapavetistä on ilmoittanut halunsa lähteä Arkadianmäelle edustamaan kansaa. He ovat Timo Mehtälä, Jukka Viitala ja Jarmo Viinala.

Ensimmäisenä ehdokkuutensa oman puolueensa jäsenäänestysten läpi selvitti keskustan Timo Mehtälä. Paikallistasolla hän päihitti Mauno Sorosen ja piirin tasolla sai suurimman äänimäärän ehdokkaista, jotka eivät ole parhaillaan istuvia kansanedustajia. Tämä tulos antaa mielenkiintoisen lähtöasetelman ja tuo jännitystä Mehtälän vaalikamppailuun.

Hän on ollut ehdokkuutensa tiimoilta jo liikkeellä ympäri maakuntaa, pitänyt tilaisuuksia ja osallistunut tilaisuuksiin. Torstaina hän testaa, onko profeetta omalla maallaan, kun pitää tupaillan kotikylällään Kytökylän Kopsalla.

Jukka Viitala edustaa täysin uutta poliittista ryhmittymää, Vapauden liittoa, ja Jarmo Viinalankin puolue on suhteellisen tuore, ja muutti nimeään vielä menneen vuoden aikana Korjausliikkeeksi. Molemmat puolueet ovat pieniä, marginaalipuolueita, joista tien raivaaminen eduskuntaan ei ole yksinkertainen tehtävä. Pelkästään ehdokkaiden vähäisyys asettaa vaalimatematiikan vuoksi omat haasteensa, mutta siihen ratkaisuksi solmitaan teknisiä vaaliliittoja, kuten nytkin.

Viitala ja Viinala osoittavat rohkeutensa asettumalla ehdolle. He selvästikin viestivät sillä halua muuttaa politiikkaa.

Haapavedellä on siis valinnan varaa tulevissa eduskuntavaaleissa, vaikka pitäisi ainoana kriteerinä oman paikkakunnan ehdokkaan äänestämistä. Toki kriteereitä on paljon muitakin. Tärkeintä on, että äänestetään. Kunnallisalan Kehittämissäätiön tuore tutkimus oli mukavaa luettavaa. Sen mukaan enemmistö (62%) kaikista alle 80-vuotiaista äänestäjistä ilmoittaa varmasti äänestävänsä eduskuntavaaleissa huhtikuussa. Kuulutaan me siihen joukkoon!

Anne Mattila

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.